Проблеми з яснами

Вам потрібна додаткова мотивація для повноцінного чищення зубів та використання флосса? Будь ласка. Люди з кровоточивістю ясен частіше стикаються із виникненням серцево-судинних захворювань. Причина поки незрозуміла, але деякі експерти припускають, що бактерія, яка викликає кровоточивість ясен, може потрапляти в кровообіг і викликати запалення кровоносних судин та інші серцеві проблеми. Тому відвідуйте стоматолога кожні півроку і запишіться зараз, якщо помітили у себе кровоточивість ясен.

Ненормований робочий день

Робота в нічний час, а також понаднормово може призвести до серцевого нападу. Такого висновку дійшли вчені Західного Університету (Western University) з Канади. Дослідники кажуть, що позмінна робота погано впливає на внутрішній ритм і може шкодити серцю. Тому, якщо ви працюєте в нічні зміни, вживіть заходів щодо зниження ризику серцево-судинних захворювань. Займіться спортом, налагодьте харчування та регулярно відвідувайте лікаря.

Пробки на дорогах

Будь-хто, хто колись застряв у машині під час години пік, скаже вам, що це той ще стрес. Можливо тому вчені пов'язують стояння в пробці з ймовірністю виникнення серцевого нападу. Якщо з якихось причин ви не можете уникнути їзди в завантаженому машинами місті, слухайте спокійну музику та спілкуйтеся з пасажирами.

Рання менопауза

Якщо ви жінка і менопауза у вас настала раніше 46 років, є ймовірність того, що ви можете зіткнутися з серцевим нападом або інсультом вдвічі вище, ніж у тих, у кого менопауза настає пізніше. Низький рівень естрогену, дружнього серцю гормону, грає у цьому свою роль підвищення рівня холестерину. Краще проконсультуйтеся зі своїм лікарем.

Хропіння

Якщо ваша дружина каже, що ви регулярно хропете уві сні або задихаєтеся уві сні, не затягуйте зі зверненням до лікаря. Це може бути серйозний стан, який називається апное. Стан викликається тоді, коли дихальні шляхи частково заблоковані, і це викликає паузи в диханні. Цей розлад пов'язаний з високим кров'яним тиском, нерегулярним серцебиттям, інсультом та серцевою недостатністю. Прописане лікування може допомогти вам дихати легше, а також знизити ризик серцево-судинних захворювань.

Гепатит С

Якщо ви перехворіли на гепатит С, ваш рівень кров'яного тиску та холестерину швидше за все нижчий, ніж у людей, які не стикалися з цією інфекцією. Тим не менш, у вас більш висока ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань. Дослідники кажуть, що цей вірус викликає запалення клітин та тканин, включаючи ті, з яких складається серцевий м'яз. Проконсультуйтеся зі своїм лікарем, як вам захистити ваше серце.

Ви погано спите

Коли ви зазвичай спите вночі менше 6 годин, ви підвищуєте ризик підвищення рівня кров'яного тиску і холестерину. Це також збільшує ймовірність того, ви будете страждати на ожиріння і захворієте на діабет (обидва захворювання шкодять вашому серцю). Це не означає, що ви повинні спати весь день безперервно. Коли ви регулярно проводите більше 9 годин на день у горизонтальному положенні, це підвищує ваші шанси отримати діабет та інсульт – основні фактори ризику розвитку серцево – судинних захворювань.

У вас не все гладко в особистому житті

Порядок в особистому житті робить ваше серце щасливим та здоровим. За даними нещодавнього дослідження, проведеного в Університеті штату Мічиган, люди похилого віку, які живуть у щасливому союзі, мають нижчий ризик розвитку серцево-судинних захворювань, ніж ті, хто самотній. В чому причина? Стрес. Коли вам сумно і самотньо, ви, швидше за все, зробите вибір на користь шкідливої їжі  і робитимете інші речі, які можуть зашкодити вашому "мотору", як, наприклад, пити занадто багато алкоголю. Більше того, надмірне вироблення гормонів стресу може негативно впливати на серце. Тому, якщо ваш шлюб дав тріщину, проконсультуйтеся зі своїм психологом чи духовним наставником.

Самотність

Якщо ви проводите час зі своїми коханими, ви почуваєтеся щасливішими і довше залишаєтеся активнішими. Самотність навпаки може призводити до зайвого емоційного перенапруження і навіть  до проблем із серцем. Якщо ваша сім'я та друзі далеко, залишайтеся на зв'язку з ким-небудь, кому потрібна допомога або заведіть домашнього улюбленця. Волонтери та власники домашніх тварин рідше страждають на серцево-судинні захворювання і живуть довше.

Жир на животі

Будь-яка додаткова вага погана для вашого серця, але жир на животі особливо небезпечний. Такий тип ожиріння може спровокувати вироблення гормонів та інших хімічних речовин, які будуть підвищувати кров'яний тиск і погано впливати на ваші кровоносні судини і рівень холестерину. Тому слідкуйте за вашою талією і попросіть лікаря дієтолога підібрати вам дієту, а тренера – комплекс вправ.

 Надто багато часу перед екраном телевізора

Люди, які проводять занадто багато часу перед телевізором або комп'ютером, набагато частіше у зоні ризику виникнення проблем, ніж ті, хто лімітує телеперегляд. Години, проведені перед телевізором, збільшують проблеми із серцем майже на 20%. Найімовірніший винуватець – малорухливий спосіб життя, оскільки він призводить до підвищення кров'яного тиску. А поки вчені з'ясовують, як ці фактори пов'язані між собою, постарайтеся зменшити кількість годин, проведених перед телевізором.

Занадто інтенсивне фізичне навантаження

Заняття спортом корисні для серця. Але якщо у вас є зайва вага або ви займаєтеся спортом нерегулярно, зменште темп і приходьте у форму поступово. Якщо ви тренуєтеся занадто важко або занадто довго, це може призвести вас до серцевого нападу, говорять дослідження. Ви не впевнені з чого почати? Почніть з м'якого навантаження, такого, як, наприклад, тривалі піші прогулянки. Якщо у вас є проблеми з серцем, то перш, ніж займатися, порадьтеся з лікарем і під час занять використовуйте пристосування, яке контролює та показує показники серця.